Dag 5    11 Juni 2013                                                                                       

 

West Yellowstone, Beartooth Highway

480KM

 

1

 

 

 

 

 

 

Je kan de boom in!

Vanochtend zijn we niet meer zo achtelijk vroeg weg gegaan omdat we de meeste beren toch later op de dag zien of aan het einde van de middag. Vandaag stond Beartooth highway op het programma. Het zou weer een mooie dag worden, de zon scheen volop en de lucht was blauw, net als mijn voet…die was ook blauw en stond ook strak……Wat een homp zeg. Normaal zijn ze al niet de kleinste maar dit slaat alles. Mijn schoen kwam ik niet in dus het werden slippers. Ik neem ze wel mee, voor het geval het echt nodig is. Gelukkig is vandaag echt een beetje een rijdag, want lopen zit er niet in!

1

We zaten om 7:15 in de auto, nou dat is toch best op tijd. Eerst moest de auto gevoerd worden want de tank was bijna leeg, en daarna moest ik gevoerd worden….gisteren hadden we pas om een uur of 13:00 ontbijt, daar kan ik niet zo heel goed tegen……

De autoramen zijn zo smerig, ook aan de binnenkant, dat we opzoek wilde naar doekjes voor de ramen. Bij de pomp hadden ze het niet maar aan de overkant wel. Wel kon je je auto wassen en Bas heeft hem dan even snel insgeshampood en afgespoeld. Hierna wat doekjes voor de ramen gehaald, nou hij glom weer als nieuw.

Even verderop zat een bakkertje, en o wat hadden ze daar lekkere broodjes….kijk hier hou ik van!! Bas had een flesje jus de orange voor mij erbij gehaald lekker hoor….. en op weg gingen we. Mooi weer dus kap eraf, en lekkere broodjes in de auto….jammie!!

Het was super weer, zo'n mooie blauwe lucht hebben wij nog nooit gehad in Yellowstone. Meestal hebben wij sneeuw en regen. We reden via mammoth naar Cooke city waar de beartooth highway begint. We kwamen een man op een fiets tegen, die we overigens net 10 min geleden bijna plat hadden gereden omdat die sukkel niet uitkeek…. Hij fietste 7000 mijl…respect. Als ik bij ons naar het winkelcentrum moet fietsen dan denk ik al he gat….

Overal waar we stopte gooide Bas me bij het begin van de trail eruit dan ging hij de auto wegzetten en meestal waren we dan tegelijk bij de bezienswaardigheid. Het waren maar kleine stukjes lopen hoor. En als het even niet ging, dan ging Bas een foto maken en keek ik vanuit de auto, en dat is met deze auto geen straf hoor. Dakje is los, stoeltje naar achteren…… ook een beetje aan de vakantie kleur werken. Soort Bea behandeling….o nee tegenwoordig is het Maxima hé.

1

1

1

1

1

1

1

1

 

We gingen weer richting het berengebied en ja hoor we kwamen vlak na elkaar twee zwarte beren tegen. Ook kwamen we Scareface tegen, een oude grizzlybeer. Die je regelmatig in documentaires tegenkomt. Ze hebben hem inmiddels voorzien van een halsband om 'm te tracken. Er liep ergens ook in Verweggistan een zwartebeer. Maar die was haast niet te zien, die hebben we dan ook niet op de tel lijst gezet.

1

1

1

Hoe meer we richting Beartooth Highway kwamen hoe dreigender het eruit zag. Vaak komt dit door de hoge bergen. Het blijft echt een schitterde weg. Vorige keer lag er nog veeelll meer sneeuw. Voordeel nu was dat we de meren goed konden zien, ondanks dat sommige nog wel bevroren waren. Hoe hoger we kwamen hoe kouder het werd…..brrrrr…. De kap maar even dicht en de verwarming aan.

1

 

We stopte bij een mooi uitzicht en naast ons stopte een auto dat kwam mooi uit, kon die meneer even een foto van ons maken. Net dat Bas het vroeg gooide dat jongetje heel grappig een behoorlijke sneeuwbal naar Bas, recht op z'n gezicht…… De man had de foto gemaakt en Bas pakte een hand vol sneeuw en ging het jochie achterna, “GET HIM” zei zijn vader tegen Bas…..toen dacht ik nog….oooo zeg dat nou niet…. Ja hoor Bas hield zich niet in en peperde hem helemaal in. Gelukkig konden zijn ouders er behoorlijk om lachen, het jongetje zelf iets minder……

1

We reden verder tot het hoogste punt. Ze hadden ons verteld dat er hier mountain goats moesten zitten, en inderdaad in de verte zagen we er twee lopen. Inmiddels was het bewolkt, het waaide hard en het was maar een graad of drie. De terugweg wilde we de kap open doen voor het filmen. Dus kap open, kachel voluit en daar gingen we…… Mensen moesten lachen die we tegen kwamen dachten waarschijnlijk “ Koek Koek”

1

1

1

1

1

1

We stopte weer voor een overzicht foto en voor onze auto zaten drie Yellow Bellied Marmoths tegen elkaar aan gekropen. Maar toen Bas de auto opendeed peerde ze hem, op eentje na, gelijk. Verderop kon Bas ze nog wel op de foto krijgen. Onze weg vervolgde en we zagen dat het net iets had gesneeuwd. Ook waren ze nog aan het skiën, maar echt van een super steile berg, ze moesten een sprongetje maken om op de piste te komen. Ik had ook wel gewild, maar ging niet met mijn enkel….

1

1

1

1

Onderweg nog een paar mooie stops, Heb Bas opweg gestuurd voor een foto…..kijk elk nadeel heeft zijn voordeel. Gelukkig, hoe verder we naar beneden kwamen hoe beter het weer werd, warmer en zon. Zo rond half vijf kwamen we weer aan in Cooke City, geinig plaatsje en Bas had een leuk tentje gevonden om te eten het Beartooth Cafe. We konden alleen nog maar lunch bestellen, maar er stonden een paar lekkere burgers tussen dus dat ging zeker lukken. Bas had eigenlijk heel grappig willen zeggen; Can you cooke somthing for us….. Heb hem uitgelgd dat dat waarschijnlijk niet grappig meer is omdat ze dat vast vaker horen…… Vooraf namen we een heerlijk soepje en ik had dan ook een over heerlijk toetje met brownies en ijs…jammie jammie jammie!!

1

1

 

We reden verder, de kap bleef wel dicht, het was wat fris en het dreigde zo hier en daar wat. In Lamar valley stonden weer verschillende spotters. Ze zagen dan in Verweggistan een beer lopen. Hier bleven we niet meer voor staan, ze waren zo ver weg, en soms kon je ze niet eens vinden. Wel was er een stuk verderop een grizzly in de struiken, die was niet heel ver weg. Bas is de heuvel opgeklommen om te gaan kijken. Toen hij erop klom dacht ik nog ooo ga jij nou ook niet op je plaat…. Je kon er ook omheen, dan kon je er wat makkelijker opkomen…..maar nee we nemen de kortste weg. Uiteindelijk kon hij hem niet zien en zijn we doorgereden.

Voorbij Tower stond een enorme file met auto’s. Even kijken wat er aan de hand was. Er liepen twee zwarte beren. Ik ben uitgestapt want de auto moesten we verderop parkeren. Op mijn slippertjes…strompel strompel met de grote lens in mijn handen….begint het daar toch in 1x te plenzen nee niet te krap… Weet niet of iemand wel eens met slippers door de regen heeft gelopen??? Nou ik kan je vertellen die worden glad onder je voeten, en dan loop je al als een kalf…. Gelukkig begreep Bas dit en kwam terug met de auto om mij in te laden. Eigenlijk wilde hij doorrijden maar ik zei dat hij echt even moest gaan kijken. En warempel er kwam een mooi parkeerplekje vrij voor ons. En het werd weer droog!!

Bas liep die kant op en ik wilde ook nog wel even gaan kijken maar moest dan toch op een of andere manier mijn schoenen aan gaan krijgen. Na wat duwen en wurmellen zat hij er dan eindelijk in….. Ken je dat, je wilt een spijkerbroek aandoen maar dat hij eigenlijk te strak is geworden, maar dat je in de ontkennings fase zit dat je bent aangekomen, en dan moet je op bed gaan liggen om je broek dicht te krijgen…en dan zit ie eenmaal dicht en dan denk je, zie past nog best….. Nou zo ging het met mijn schoen ook. Maar hij was aan, vetertje dicht en gaan met die banaan.

Wat bleek nou, er liepen twee volwassen zwarte beren. De ene beer had een kleine zwarte cub in de boom gestopt en de andere beer had twee wat grotere bruine cubs in de boom gestopt. Echt geweldig!! Vijf beren in 1 oogopslag. Om het goed te kunnen zien moest je een stuk naar beneden klauteren…. Bas heeft me geholpen, ik leek el een ouwe taart.

Het duurde even maar het kleine zwarte cubje maakte zich klaar om de boom uit te gaan. Bas was net naar de auto gelopen, ik ben gaan filmen en wat poepig om te zien. Later zijn we iets verplaatst (ook dit verliep niet heel soepel) naar de andere boom en ook deze twee cubs kwamen de boom uit. Wat een feestje zeg.

 

1

1

1

We reden weer verder want het was nu echt tijd eens naar huis te gaan. Toch nog even een keertje terug bij Petrified Tree kijken…..geen beer, maar wel een moose! Ook erg leuk die hadden we nog niet gezien. Dan nu echt naar huis. Dez on zakt en het gaat zo donker worden. Foto’s maken wordt dan toch lastig…… Nog 1x stoppen dan, hertje lag er zo mooi bij!

 

 

1

1

Voldaan reden we nu echt terug naar onze cabin waar we om 22:00 uitgekat aan kwamen, wat een dag weer. Het was de planning om om 19:30 thuis te zijn......is niet helemaal gelukt. Nu maar gauw gaan slapen, Weltrusten.

11

               

  Extra Informatie

*Als je Beartooth highway gaat rijden informeer eerst goed naar de condities van de weg, ze kunnen hem elk moment van het jaar dicht gooien. Als er boven nog sneeuw ligt, rijd dan voorzichtig, in 2009 hadden wij ook bijna een glijparty.

*In het plaatsje Cooke City kan je overheerlijk eten bij het Beartooth cafe.